GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések nyílászáróinkkal kapcsolatban:

Milyen hőszigetelése?

A lakóházakban elfogyasztott energia 60% – 70%-át a fűtésre fordítjuk.A profilrendszereink gyártásához felhasznált anyagokat úgy fejlesztették ki, hogy optimális hőtani tulajdonságokkal rendelkezzenek, aminek köszönhetően minden más, az ablak és ajtó profilok gyártásához használt anyagnál jobb teljesítményt nyújthassanak. Ennek a magas fokú szigetelőképességnek az eléréséhez semmiféle anyagtöbbletre nincs szükség. Ezen kívül profiljaink 5-8 légkamrásak, ami jelentősen megnöveli a szigetelőképességet. Egy adott anyag hőveszteség értéke egyenes arányban van annak U értékével vagy hővezetési együtthatójával: a magas U érték nagymértékű energiaveszteséget jelent.  Profiljaink Uf értéke 0,89 és 1,7 W/m²K között van.

Üvegezésként az alapként alkalmazott kétrétegű, 24 mm vastag, alu távtartós, lágyfémbevonatos és argon gáztöltéses üvegszerkezeteken túl egyre többször alkalmazzuk a multifunkciós (hő-és napfényvédő) üvegeket.  Háromrétegű üvegszerkezeteink 40-50 mm -es üvegvastagsággal készülhetnek, az elérhető hőátbocsátási tényezőként(“Ug érték”) akár 0,5 W/m2 K is elérhető. Ebben az esetben távtartóként az úgynevezett “meleg perem” kerül beépítésre, kiküszöbölve az alu távtartó okozta hőhidat.

Milyen hangszigeteléssel rendelkezik?

A hangszigetelő képesség főként az üvegszerkezettől függ, és 35-42 dB érték érhető el.

Vizsgálatok kimutatták, hogy az átlagos, decibelben kifejezett (dB) hangszigetelési index (Rw) ugyanolyan takaró réteg esetén a PVC ablakok esetében a legjobb. Ezen kívül a ablakok és ajtók záródó illesztése speciálisan kiképzett szerkezet, ami fokozott zajszigetelést biztosít. A vevő elvárásainak megfelelően nyílászáróink a legkülönfélébb akusztikai üveggel gyárthatóak.

Tűzbiztonsági szempontból hogy viselkedik?

A PVC profilok kiváló tűzállósági jellemzőkkel rendelkeznek. Az évek folyamán az anyagokat számos tűzpróbának tették ki. Ezek eredménye szerint a profilok ‘nehezen gyulladnak meg és önmaguktól kialszanak’. Ez annyit tesz, hogy a PVC ablakok egyértelműen kizárhatóak a tűzveszélyt okozó tényezők közül, és meggátolják a tűz továbbterjedését. Az európai előírások ‘M minőségi’ tűzosztályba sorolják. Ez azt jelenti, hogy a bevizsgált anyagokból gyártott szabványos ablak profilok megfelelnek az M2 minőségi osztály előírásainak is.

 Vegyi anyagokkal szemben ellenáll?

A PVC ellenáll a lúgoknak, nem oxidáló hatású savaknak, sóknak, alkáli fémeknek, ásványi zsíroknak és olajoknak. A PVC ablak profilok kiemelkedő ellenálló képességekkel rendelkeznek a legagresszívabb környezeti levegő viszonyokkal szemben is, mint amilyen például a tengerparti és ipari területek levegője. A PVC klóros oldószereknek, mint amilyen a benzol, toluol, xilol, aceton, észterek és kisebb mértékben az oxidáló hatású savaknak nem áll ellen. Az ablakprofilok normál esetben azonban nem érintkeznek ezekkel az  anyagokkal.

 Hogyan kell karbantartani?

A PVC ablakprofilok elhanyagolható elektrosztatikus töltéssel rendelkeznek, így kevés porszemcsét vonzanak magukhoz. A rendszeres szappanos vizes mosás elégséges. Ne használjon semmilyen durva szemcsés tisztítószert vagy erős oldószert (pl. aceton és klórtartalmú oldószerek). A cement és mészkő tartalmú szennyeződéseket vízzel könnyen el lehet távolítani. Emellett a PVC ablakokat nem kell sok éves élettartamú festékekkel, lakkokkal és egyéb bevonattal kezelni. Ez az előny elsősorban azokon a területeken igen lényeges, ahol a karbantartást külső szolgáltatóval kell megoldani, pl. középületek, iskolák,kórházak, lakóparkok és irodaházak. A vasalati elemeket évente egyszer olajozni kell. Célszerű az évenkénti felülvizsgálat, mert ez a szerkezetek élettartamát jelentősen növeli.

 Környezetbarát megoldás?

Társadalmunk egyik fontos prioritása a környezetvédelem. Mindenkinek, beleértve a vegyipart is, komoly részt kell ebben vállalnia. Emiatt teljesen normális dolog az, ha a PVC-hez hasonló szintetikus anyagok felé jelentős környezetvédelmi érdeklődés irányul. A környezetbarát anyagok olyan anyagok, amelyek a legkisebb környezetterhelést jelentik a belőlük készült termék teljes életciklusa alatt. Ezt tekintjük „fenntartható terméknek”. A szintetikus anyagokat előállító vegyipar jelentős aktivitással képviselteti magát ezen a területen, részben ólommentes stabilizáló adalékok használata, részben pedig a PVC újrafelhasználása révén. Ezen kívül a PVC nem csupán magas fokú környezettűrő képességéről ismert, hanem kiválóan ellenáll a vegyi anyagoknak és a korróziónak is; mind emiatt a PVC tökéletesen alkalmas a szabadtéri használatra, ahol a fenntarthatóság kiemelt szempont. Számos tanulmányban megállapították, hogy ökológiai szempontból az anyagválasztásnak nincs ideális győztese, és hogy a PVC bármely más anyaggal egyenértékűnek tekinthető – az általános közvélekedéssel szöges ellentétben.

 Betörésbiztonsági szempontból megfelelő?

Közismert, hogy a betörők legtöbbször “időzavarban” vannak, nem töltenek hosszú időt a nyílászáró felfeszítésével, rövid idő után feladják. Az alábbi – mechanikai védelmet növelő – termékeinkkel ezt az időt jelentősen növelhetjük, ezzel akár a betörést is meghiúsítva. Bukó-nyíló ablakaink és erkélyajtóink alapárban is ROTO NT alapbiztonsági vasalattal vannak ellátva, de lehetőség van a betörés biztonsági fokozat növelésére WK-2 es szintig. Ebben az esetben a vasalat fogadóelemei közvetlenül a tokban lévő horganyzott zártszelvény merevítésbe vannak becsavarozva. A fogadóelemek ebben az esetben speciális acélerősítéssel vannak ellátva, ami az ablak felfeszítését jelentősen megnehezíti, illetve megakadályozza. HOPPE SECUSTIC nyomógombos, illetve zárható kilincs alkalmazásával teljessé tehető a védelem. Bejárati ajtóinknál lehetőség van a tokban és a szárnyban horganyzott zártszelvény merevítés alkalmazására, az ajtópántok felcsavarozása ebben az esetben ehhez a vázhoz történik. Ez a merevítés egyben a zártestet is védi. A sarkoknál hegesztőbetétet alkalmazunk, ami a stabilitást tovább növeli. Bejárati ajtózárként többpontos, német gyártmányú FUHR zárakat használunk, igény esetén acélcsapos kivitelben, két zárbetéttel. A standard hengerzárbetétünk is rendelkezik felfúrás elleni védelemmel, viszont a védelmet tovább növelhetjük MAUER termékekkel. Ezek a hengerzárbetétek a magkihúzás, savazás, letapogatás ellen is védettek. A kulcsok összehangolásával elérhetjük, hogy ingatlanunk minden zárszerkezete azonos kulccsal működjön, a kulcsok másolását csak a biztonsági kódkártya átadása esetén végzik el. Üvegezésként a mechanikai védelem részeként minimum 3+3 mm-es ragasztott biztonsági üveget ajánlunk, mely rendelkezik MABISZ minősítéssel. Ennél az üvegszerkezetnél a külső üvegréteg két darab 3 mm-es üveg van speciális üvegfóliával vagy műgyantával összefogatva, és az autók szélvédőjéhez hasonlóan az üveg átszakítása rendkívül nehéz. Az üvegrétegek számának, vastagságának növelésével a bankbiztonsági szintet is elérhetjük.