műszaki adatok

Az ajtógyártáshoz számunkra laminált lemez készül – mely 5 mm-es HDF-re magas hőmérsékleten impregnált mintás papír préselésével előállított hő, karc, vegyszer-álló felületet – hasonlatosan a CPL, HPL lemezekhez, és bútorlapokhoz, melyek ugyanezzel az eljárással készülnek, csak más hordozóra.

Ezt a lemezt használjuk az ajtólap kétoldali fegyverzetére és a tokmagra. Az ajtó élére, a tok borítására és az üveglécekre papíralapú lakkozott fóliát ragasztunk. Az ajtólap papírrácsbetét vagy tömör könnyített forgácslapbetét bélést, vasalat fogadására alkalmas réteges szerkezetű MDF éllécet kap.

Az ajtólap éle lehet sarkos vagy holkerral induló karnis él. A zár kulcsos, WC-fordítós vagy cilinderbetétes. Az ajtópánt falcos ajtóknál kétrészes, háromrészes vagy 3D-s takarósapkával, stumpfos ajtóknál Tectus illetve SFS-Intec, technikai ajtóknál előírás szerint VN vagy VX. Kívánság szerint kiegészítő vasalatokkal, és kilinccsel is felszereljük az ajtót.

Kivitelezés2

Az ismertetőben használt kifejezések:

ALAKOS AJTÓ

Előfordulhat, hogy bizonyos falfelületek nem teszik lehetővé a hagyományos, álló téglalap alakú nyílások elhelyezését. Ilyenkor lehet szükség a lehetőségekhez igazodó, egyedi kialakítású ajtókra. Leggyakrabban lépcsőfeljáró alatt, vagy tetőterekben, mindkét esetben a lap felső éle ferde, így követve a belső tér anatómiáját.

AUTOMATA KÜSZÖB

A korszerű ajtóknál, esztétikai és akadálymentesítési megfontolásból, egyre ritkább a hagyományos, ún. átlépő küszöb. Ehelyett, ha a helyiség funkciója megkívánja, az ajtólap aljába süllyesztett, láthatatlan automata küszöb teljesít szolgálatot. Az ajtó becsukásakor automatikusan ereszkedik a padlóra, és gumírozott felülete nagyfokú szigetelést biztosít.

CPL

(Continous Pressing Laminate) Gyűjtőnév, a piac igényeinek megfelelően nagy színválasztékban és a funkciókhoz igazodva többféle kivitellel készülő felület. A CPL felület gyártásakor a gyantát egy nagy hengerrel, folyamatosan préselik a hordozófelületre.

DEKORFÓLIA

A mai beltéri ajtó kínálat belépő szintű terméke, papírfólia felülettel. Az utóbbi években sokat fejlődött nyomdatechnikai megoldásoknak köszönhetően meglepően szép, élethű rajzolatú ajtók készülnek belőle. Az ajtók családjának legsérülékenyebb felületű tagja.

EGYEDI AJTÓ

A nyílászárók azon csoportja, melyek az ingatlan adottságaihoz igazodva, egyedi méretben és kivitellel készülnek, a vevő, tervező igényei szerint.

FESTETT AJTÓ

A mai festett ajtók másképp készülnek, mint a régi, helyszínen mázoltak. A Full festett ajtói például, alapfólia és alapozó festés után, festőkamrában, festékszórós technikával nyerik el végső, kifinomult formájukat. Természetesen nem csak a megszokott fehér színben, hanem a RAL, vagy NCS skála bármelyik árnyalatában.

GÉRBE VÁGOTT

Nyílászáróknál leginkább a tokok, lécek gyártásánál használt módszer, amikor a keret illesztései 45 fokos szögben zárnak, hasonlatosan a képkeretekhez.

HANGGÁTLÓ AJTÓ

Akkreditált laborban bevizsgált és minősített, a hang terjedését gátló nyílászáró. A Full hanggátló ajtajai akár 42 db hanggátlási tulajdonsággal rendelkezhetnek, természetesen erre a magas értékre elsősorban professzionális környezetben (stúdiók, orvosi rendelők, moziszobák stb.) van igény.

HDF

(High Density Fiberboard) Az MDF nagyobb térfogatsúlyú „testvére”, ezért akkor alkalmazzuk, amikor még nagyobb szilárdságra van szükségünk.

HPL

(High Pressure Laminate) A forgalomban lévő felületek legkeményebbike. Kifejezetten erős igénybevételű nyilás-zárók esetén használjuk (nedvestéri helyiségek, közintézmények stb).

KÖNNYÍTETT TÖMÖR FORGÁCSLAP

(VSP) Nagy merevségű, és szigetelő képességű alapanyag. Elsősorban magas mechanikai igénybevételű, projekt környezetben használják, ahol a papírrács, vagy UDF lap már nem elég erős.

KÖNNYÍTETT TÖMÖR MDF

(UDF) Habosított, könnyű szerkezetű MDF ajtómag alapanyag. Szigetelő képessége magasabb, mint a papírrácsé, de nem olyan nehéz, mint a forgácslap. Közepes mechanikai igénybevételre ideális választás.

MDF

(Medium Density Fiberboard) Az asztalosipar legnagyobb mennyiségben felhasznált faalapú alapanya. Jól alakítható, homogén anyag ezért alkalmazása nagyon széles körű, ráadásul gyártásánál a fa minden része feldolgozásra kerül, semmi nem vész kárba, ezért környezetbarátnak is tekinthető.

© Ixvon KFT 2017- Minden jog fenntartva !